Da vas prvo pozdravim. Malo pre sam se registrovao...
Nisam mogao da glasam ni za jedan od dva ponudjena predloga, jer sam mišljenja da lanac u postavljenim pitanjima nije ispravan.
Mixeta? Ima smisla, ako je u pitanju neki Neve, SSL, API... čiji kanali imaju veliki headroom, dobar i skup zvuk itd. Jeftini mixeri namaju šta da traže u lancu snimanja i mislim da ih je pametnije zaobići.
Zato je poželjno imati dobar preamp, ili channel strip. Manje je bitno da li je tube, ili solid state, ali je zato važna njegova konstrukcija i kvalitet izrade. Ja volim kanale/preampe koji imaju dobar trafo na ulazu i na izlazu, mada to znači nešto i ne znači ništa, jer je i npr. kanal na SSL-u transformerless (kod SSL-a su se opciono doplaćivali Jennsen trafoi), a ne bih rekao da mu nedostatak trafoa smeta

Isto tako postoji gomila Kineskih "tupe" preampa koje je bolje obići u širokom krugu. Prihvatljiva tube varijanta je po meni od universal audio Solo 610, pa naviše... U svakom slučaju, mixer "za tezgu" i razne jeftine varijante je bolje zaobići, jer je od njih veća šteta nego korist.
Pojačalo? Ne... ispašće da sam nekakav snob... nisam, ali je realnost surova. Razna malecka jeftina čuda, kako god da se ozvuče, uvek će zvučati kao demo i tu ni Sveti Petar ne može da pomogne. Stoji ono "u rukama Mandušića Vuka...", ali... ja nisam Mandušić Vuk, a ni Trevor Horn i ne volim kada me boli glava prilikom mixa od raznih kršina, pa ih zato i zaobilazim. Dobro pojačalo... DA! (ali ne za sve)
Mirkofon? To je barem lako i jeftino... SM57 (ali ne Beta verzija!!!) odlično radi na pojačalu. Ima ti još o.k. varijanti, ali 57-ica je najjeftinije dobro rešenje.
Procesor... Praktična naprava koju rado koristim i vrlo često kombinujem procesor i pojačalo. Naročito kada se u refrenima layeruju riff-ovi, a procesore volim i za druge stvari. Nešto pojačalom, nešto procesorom... nije bitno čime, bitno je da dobijem ono što želim. Svidja mi se Line 6 Pod XT Pro, XT Live, pa i onaj mali XT (bubreg), Roland VG 99 takodje, a Sansamp PSA 1,1 nisam imao prilike da probam, ali planiram da ga na "nevidjeno" kupim. Verujem da je odlična naprava, mada to i nije baš procesor u pravom smislu.
AD konertor (analogni ulaz)... šta reći, izuzev što bolji. Stara tvrdnja da je zvuk dobar koliko i njegova najslabija karika je manje više tačna. Sad... opet i konvertori idu u ceni od-do, pa je bezveze bilo šta pričati izuzev da je poželjno da bude što bolji.
I tu smo otprilike završili lanac za usnimavanje (valjda ne treba da pričamo o tome da se ne snima sa lošim kablovima?). Osnovni lanac, jer se u lancu može naći još po nešto, ali da ne dužimo, već da predjemo sa druge strane... ono što gitarista donosi u studio.
Cela priča pada u vodu ako ovaj donese nekakvu tarabu, za koju je emotivno vezan i insistira da svira na njoj. Ja takve i ne snimam, već tražim da se nadje druga gitara ( i pomognem u tome ), a ako je tvrdoglav, onda lepo noga u dupe.
Ne malom broju (manje iskusnih) gitarista pada na pamet da snima starim žicama, a to je još grdje nego loša gitara. Nikakva kuvanja, čišćenja itd. ne dolaze u obzir, već se lepo kupe nove žice, stave se malo ranije da bi legle i da ne bi raštimavale tokom snimanja)...
Na kraju, "poslednja" karika... onaj ko svira. Ako to ne valja, ne valja sve i opet bi morali da zovemo u pomoć gore pomenutog Svetog Petta, koji bi verovatno slegao ramenima i rekao: -

Šta mu ja mogu?
Pojedinci stvarno zaslužuju da čovek u njih isprazni šaržer, da sutra opet nekome ne bi ukakili pesmu

Ima još... još puno... ali da ne smaram i onako puno napisah.
Usput, sve ovo ne mora da bude tačno i nije izneto kao tvrdnja, već kao lično mišljenje, stečeno na osnovu nekih svojih skromnih iskustava...
Pozz i nadam se da ćemo se družiti