Registruj se    Prijavite se    Forum    Pretraga    FAQ

Index boarda » VOLIM MJUZU » SVETSKA PUNK & HC SCENA

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 52 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Post Poslato: Uto Jan 29, 2008 1:34 am 
Site Admin
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pon Apr 23, 2007 5:56 pm
Punk je mnogo vishe od obichnog pravca u muzici. Punk je svojevrstan sociokulturni fenomen, ideologija i, za mnoge, nachin zivota. Ovo shto ce sada uslediti pisano je od strane nekoga ko je sa punkom imao par dodirnih tachaka(pre svega preko drushtva), upucen je u osnove i donekle konta ‘big picture’ ali punk slusha povremeno i ‘rekreativno’ i nije zaludjenik za taj muzichki pravac(mada otkida na neke od dobrih stvari). Tako da ne zamerite na odredjenom nedostatku kompetentnosti, ovo je samo uvod u prichu i oni koji se razumeju bolje od mene, neka me i dopune.

Glavne odlike punka u svim njegovim oblicima su pre svega da je to buntovnichka, anti-establishment podkultura. Punk se u velikoj meri oslanja na antikonformizam, individualizam i DIY(DoItYourself) etiku. Punk je gotovo uvek i politichhki(najcheshce levicharski ali ima i izuzetaka) usmeren. Na meti pankera uvek ce se naci trenutni rezim, bilo koja vrsta autoriteta, materijalizam, potroshachko drushtvo... U novije vreme, sve vishe pankera su pobornici vegetarijanizma, prava zivotinja i trude se da skrenu paznju javnosti na globalne ekoloshke probleme.

Nachin zivota pankera podrazumeva jak duh zajednishtva, zatim ponashanje koje se kosi sa mnogim drushtvenim i moralnim normama – pre svega potenciranje seksualnih sloboda, intenzivna upotreba alkohola i raznih psihoaktivnih supstanci, u nekim sluchajevima i nasilje i delikvencija. (Vecina pankera koje ja znam su jednostavno likovi i cure zeljni piva, svirke i dobrog provoda, a to je i ono najbitnije).

Muzichki, punk (tachnije, punk-rock) je jednostavna i aranzmanski ogoljena muzika, koja akcenat baca na jachinu, brzinu i poruku mnogo vishe nego na instrumentalnu umeshnost. Punk pesme su najcheshce kratke i predstavljaju specifichan ‘kostur’ preko koga ide jasna i prosta melodija. Ako bih se izrazio malo ‘dubokoumnije’, pankeri u muzici UVEK stavljaju sadrzinu ispred forme(shto ima i svojih prednosti). Ako se desi obrnuto(tj. imate pankere koji furaju taj fazon a nemaju shta da kazu), dobijete... losh punk.
Jako dobra stvar kod punk-rocka je shto su likovi poput Ramones-a dokazali da ne morate biti vituoz na instrumentu da bi ste napravili dobru pesmu, popeli se na scenu i odsvirali je. Sve shto vam treba su 2-3 akorda, malo distorzije i dobar text.

U vreme kad se pojavio, punk je bio okrenut protiv proshlosti i starih ‘rock dinosaurusa’, komercijalnih rock zvezda i disco muzichara kao i progresive-rockera, koje su pankeri smatrali “previshe shkolovanim snobovima koji su rock muziku oteli od radnichke klase kojoj stvarno pripada”. Pankeri su pokushali da porushe mostove ka proshlosti i rock muziku naprave iznova, onakvu kakvom su smatrali da bi trebala da bude. Sam proboj punka i njegova popularnost imali su nesaglediv uticaj na razvoj popularne muzike kakvu je danas znamo. U gunguli koja je nastala nakon ekspanzije punka, otvorio se prostor za mnoge mlade kreativne izvodjache koji su imali shta da kazu ali ranije nisu imali prilike jer se nisu uklapali u tada vazece shablone. Post punk i new wave epoha je, shto reche i kolega MiB, jedan od najkreativnijih perioda u istoriji pop i rock muzike. A upravo je punk zasluzan za to.

Necu ulaziti u nachin oblachenja niti bilo shta slichno tome, ovo je ipak muzichki forum.

Eto. Ovo je kratka introdukcija napisana od strane nekoga ko punk poznaje (ipak) samo povrshno. Nadam se da ce pankeri sa ovog foruma umeti da cene i ovo malo truda s moje strane.

A, ako me ne bude mrzelo, ovih dana ce stici i kratak sazetak istorije punka(bar do pochetka 80-ih). Ako me neko ne preduhitri.

:!:

http://www.youtube.com/watch?v=CmYbHYslZiM (1.54 - 2.33)

Vrh 

Tema posta:
 Post Poslato: Uto Jan 29, 2008 3:17 am 
Svetska zvezda
Korisnikov avatar

Pridružio se: Ned Dec 02, 2007 1:31 pm
:arrow:
prochitao sam text i mislim da si lepo to napisao, iz tvog ugla shto mi se i svidja!!! idem sad da spavam pa dopunu dobijash sutra :ganj:
i promeni ono ispod podforuma ANARCHY IN THE UK!!!! fuck UK, zar ovo nije BALKANrock??? :woest:

Vrh 

Tema posta:
 Post Poslato: Uto Jan 29, 2008 3:51 am 
Site Admin
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pon Apr 23, 2007 5:56 pm
Dobro, svi me napali, ajd' promenio sam(sorry MiB).

Jel' sad 'politichki korektnije'? :che: :fox:

http://www.youtube.com/watch?v=CmYbHYslZiM (1.54 - 2.33)

Vrh 

Tema posta:
 Post Poslato: Uto Jan 29, 2008 12:52 pm 
Svetska zvezda
Korisnikov avatar

Pridružio se: Ned Dec 02, 2007 1:31 pm
nije politichki nego geografski korektnije :-)

Vrh 

Tema posta:
 Post Poslato: Uto Jan 29, 2008 9:04 pm 
Legendarni muzičar
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Feb 13, 2007 9:57 am
Ej ja samo da pohvalim ovaj deo foruma posto sam ga tek sad video... lud sam !!

Vrh 

Tema posta:
 Post Poslato: Uto Jan 29, 2008 10:58 pm 
Legendarni muzičar
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pon Avg 06, 2007 12:37 am
i ja slusam punk rekreativno kao gosn aqualung

super sto ste otvorili ovaj podforum

We had a cocktail,and another one and another and by the end of the night we were hammered!!!!!!!!

http://www.myspace.com/janko_sixx

Vrh 

Tema posta:
 Post Poslato: Uto Feb 19, 2008 7:17 pm 
Muzičar početnik

Pridružio se: Pet Feb 15, 2008 11:11 pm
dOBAR TEKST nije lose

Punk`s not DEAD!

:lol:

Forum muzike,diskusije u panku,rock-u,metalu...download sekcija,pesme,windows aplikacije i jos mnogo toga pridruzite se ekipi foruma koja zeli da se iskoreni folk/turbo folk!!!

Vrh 

Tema posta:
 Post Poslato: Pet Maj 09, 2008 9:12 pm 
Legendarni muzičar
Korisnikov avatar

Pridružio se: Čet Apr 12, 2007 6:40 pm
ajd' ovde da stavim:
http://www.youtube.com/watch?v=I206TVeKfp0

zakon :]

i dress not to impress

Vrh 

Tema posta:
 Post Poslato: Sub Maj 10, 2008 3:33 am 
Legendarni muzičar
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Apr 04, 2007 11:55 pm
Panker je napisao:
Punk`s not DEAD!

Ič ne brini, s'g će ga utepamo : )

Neka moja piskaranja http://ja-pisem-poslednji.blogspot.com/

Vrh 

Tema posta:
 Post Poslato: Pet Jun 27, 2008 11:29 am 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Sep 29, 2007 10:37 am
Samo da napomenem....sklanjajte bre uopsteno anarhiju....ja jes da slusam pank ko lud.....al koji ce nam djavo anarhija.

A sad vezano za temu:

super tekst akvalunzhe.Naravno.......mnogi misle da su pankeri odvratne strokave nekulturne itd... svinje i stoke.......ali grese.....to sto pank ne koristi slozhenost i virtuozitet u muzici ne znachi da su muzichari govna.......evo uzmimo za primer Vlajka.......mlad uspeshan momak koji studira......i shta mu fali,a panker je xD

(ovo kao neki oglas....ono....mlad momak trazhi zhensku hahahahaha)

www.myspace.com/maverick018
www.myspace.com/bandkzp

Vrh 

Tema posta:
 Post Poslato: Pet Jun 27, 2008 5:10 pm 
Svetska zvezda
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 1:22 pm
^ slazhem se...Anarhija ne bi trebalo da se mesha sa punkom....to mnogi rade...shto me izludjuje....
:mad:

Vrh 

Tema posta:
 Post Poslato: Pet Jun 27, 2008 5:17 pm 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Jun 07, 2008 6:28 pm
zasto ne...mozda nema veze sa punk muzikom ali sa punkerima ima....stim da uzmes u obzir da postoje 2 vrste punkera ...oni koji slusaju punk,i oni koji ga zive

Vrh 

Tema posta:
 Post Poslato: Pet Jun 27, 2008 5:19 pm 
Legendarni muzičar
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pet Jan 04, 2008 6:24 pm
ja ne kapiram takodjeR....meni je to ko peace koji se povezuje sa hipicima....ono.....

Vrh 

Tema posta:
 Post Poslato: Pet Jun 27, 2008 5:25 pm 
Svetska zvezda
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 1:22 pm
njunje je napisao:
zasto ne...mozda nema veze sa punk muzikom ali sa punkerima ima....stim da uzmes u obzir da postoje 2 vrste punkera ...oni koji slusaju punk,i oni koji ga zive

Pa to je samo punk...nachin zhivota...anarhija je neshto sasvim drugo ....i to shto se vezuje sa punkom je zbog sex pistolsa i njihove pesme anarchy in the uk....inache postoji pravac u punku anarcho-punk koji je zaista anarhistichki....dok ostali nemaju veze sa tim....i naravno da ne znachi da su svi punkeri anarhisti...taman posla...:S

Vrh 

Tema posta:
 Post Poslato: Pet Jun 27, 2008 5:39 pm 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Jun 07, 2008 6:28 pm
nerazumijemo se....kao sta uz rockere vezes ono sex, droga i rnr...uz hipije vezes mir i ljubav i toleranciju tako uz punkere vezes anarhiju,,,,anarhija spada u ideologiju kojoj se oni priklanjaju!!! naravno nije ni svaki punker priklonjen toj ideologiji ali nemos rec da anarhija i punk nemaju veze...

Vrh 

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 52 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Index boarda » VOLIM MJUZU » SVETSKA PUNK & HC SCENA