|
 |
BalkanRock ForumDobrodošli - Rock, Punk i Heavy Metal diskusija
|
|
| Autoru |
Poruka |
|
Ludacka_Kosulja
|
Poslato: Sre Dec 05, 2007 6:24 pm |
|
 |
| Legendarni muzičar |
 |
Pridružio se: Pet Feb 02, 2007 3:54 pm Postovi: 1209
|
HAUSTOR
Osnova grupe Haustor nastala je 1977. godine kada su Darko Rundek (1956.) i Srdjan Saher (1956.) osnovali neformalnu grupu Komuna sa kojom su dve godine neobavezno svirali. U to vreme Rundek je studirao knjizevnost, pisao je za novine, a jedno krace vreme bio je urednik kulturne rubrike Studentskog lista. Formalno, Haustor je nastao 1979. godine u postavi: pevac i povremeni gitarista Darko Rundek, basista Srdjan Saher, bubnjar Boris Lajner i gitarista Ozren Stiglic.
Na samom pocetku karijere Boris Lajner je paralelno svirao sa njima i sa grupom Azra, sve dok u Haustor nije dosao bubnjar Zoran Perisic. Ubrzo su se grupi prikljucili i saksofonista Damir Prica, klavijaturista Zoran Vuletic i trombonista Nikola Santro. 1980. godine za Radio Zagreb snimaju dve pesme, a "Moja prva ljubav" brzo postaje hit. Iste godine nastupaju na Omladinskom festivalu u Subotici gde ostavljaju odlican utisak. Autorski spoj Rundeka koji je studirao reziju na Kazalisnoj akademiji, i Sahera koji je izucavao etnologiju doneo je sasvim specifican amalgam na tadasnjoj muzickoj sceni. Rundek je ponudio siroka interesovanja, a svoj nastup obojio teatralnoscu, pantomimom i asocijativnom sminkom. Saher je pre Haustora svirao sa Branimirom Stulicem, a svoj muzicki sklop zasnovao je na iskustvima strane i domace etno muzike. Siroko polje novog talasa omogucilo im je da svoje ideje neometano realizuju. Pocetkom 1981. godine snimaju prvi singl tako sto za pesmu "Moja prva ljubav" bubnjeve svira Lajner, a za "Pogled u bolju buducnost" Perusic. Zatim nastupaju na koncertu u beogradskom Domu omladine u okviru "Pozdrava iz Zagreba" i prolaze bolje nego Prljavo kazaliste koje je posle njih sviralo. Vec u prolece dobijaju novog bubnjara, Srdjana Gulica, sa kojim rade debi album "Haustor". Na ploci su se nasle dinamicnije Rundekove pesme "Radio"i "Mijenjam se" i pomalo misticne i psihodelicne Saherove "Duhovi", "Crni zbir" i "Lice". Saherov hit "Moja prva ljubav" je i na albumu centralni dogadjaj, diskretno inspirisan pripovetkom "Devojke u letnjim haljinama" Irvina Soa. Na ploci se nije pojavila pesma "Radnicka klasa odlazi u raj" jer je, navodno, bila nepodobna. U Jugotonu su pred samo objavljivanje ploce odlucili da pesmu odstrane, tako da je vec odstampan omot prepravljan. Produkciju albuma radio je Husein Hasanefendic koji je i u nekoliko pesama odsvirao gitaru.
Debi plocom, bogatom svezim idejama i efektnim koncertima, vrlo brzo su se nametnuli kao jedan od vodeca cetiri zagrebacka benda iz perioda novog talasa. Tako sa grupom Sarlo akrobata sviraju ispred Gang of Four na zagrebackom Bijenalu. Krajem 1981. godine objavljuju singl na kome je pored pesama "Zima" i "Majmuni i mjesec" i pesma "Capri", posvecena njihovom saksofonisti Damiru Prici Capriju.
Pripreme za drugu plocu prekida njihov odlazak u JNA februara 1982. godine. Rad nastavljaju pocetkom 1983. u postavi Rundek, Saher, Prica, Gulic i novopridosli gitarista Zoran Zajec. Uz saradnju bogate duvacke sekcije snimaju kljucni album "Treci svijet". Ploca precizno razvija njihovo istrazivanje drugacijeg zvuka, koje se krece od reggae muzike, preko latinoamerickog folklora, sve do fino upotrebljenih pop struktura. Rundek se u tekstovima inspirise stripovima Huga Prata, biblijskim simbolima i jakim slikama iz literature i avanturistickih filmova. Pesme "Neobican dan", "Zadnji pogled na Jersaleim", "Babilonske baklje", "Skriven iza laznih imena" ponudile su sasvim osobenu atmosferu, do tada retko sretanu u domacoj muzici. Na albumu se nasla i inkriminisana pesma "Radnicka klasa odlazi u raj", jer je, izgleda, politicko vreme sazrelo za nju.
Uprkos odlicnom albumu, turneja nije prosla uspesno. Saher i Gulic 1984. godine napustaju grupu i osnivaju sastav Brojani. Sledeci album "Bolero" Haustor radi u sastavu Rundek, Prica i Zajec. Ploca je snimljena delimicno sa ritam masinom a Rundek je svirao bas. U radu na ploci ucestvovali su Jurij Novoselic (alt sax i sintisajzer), Rastko Milosev (gitara), Nevena Franges (klavijature), Srdjan Gulic (bubnjevi), Nikola Santro (trombon), Rade Serbedzija (recitativ), te zenski prateci vokali, devojke iz grupe Naturalna mistika i glumica Anja Sovagovic. Ploca im donosi drugi veliki hit u karijeri, pesmu "Ena", ali tu su i efektne "Sejn", "Ja zelim", "TV man", "Sejmeni" kao i "Take the Money and Run". Godine 1986. sa pesmom “Samo na cas” nastupaju na Zagreb festu, a 1988. objavljuju LP "Tajni grad". Kompletan materijal opet je komponovao Rundek, a produkciju su radili Rundek, Zajec i Hrvoje Hegedusic. Od novih clanova na ploci su svirali basista Marino Pelajic (ex Film) i klavijaturista Julije Reljic. Kao gost, bas je u pet kompozicija svirao Saher. "Tajni grad" je odrzao standard koji su sami postavili, a pesme "Ula ulala", "Bi mogo da mogu", "Uzalud pitas", "Uhode" i druge omogucile su im jos bolju komunikaciju sa publikom.
Uoci priprema petog albuma za koji je snimljeno nekoliko pesama, Haustor 1990. godine prestaje sa radom. Rundek se sa porodicom preselio u Pariz, Saher je svirao u grupi Naturalna mistika, zatim je osnovao Vjestice, a Prica sa gitaristom Draganom Pajicem i bubnjarom Ivanom Marusicem Klifom nastavlja u free jazz grupi Cul-de-Sac. Ostali clanovi Haustora povukli su se iz muzike.
Izvor: Petar Janjatovic (YU Rock enciklopedija)
|
|
 |
|
 |
|
marko_pekic
|
Poslato: Sre Dec 05, 2007 6:50 pm |
|
 |
| Legendarni muzičar |
 |
Pridružio se: Uto Feb 13, 2007 9:57 am Postovi: 1330 Lokacija: Nis (Duvaniste)
|
|
Slusao sam ih pre kad sam bio mladji, omiljena mi je sal od svile...
_________________ Ako ti se nesto lose desi, pijes da zaboravis... Ako se pak nesto dobro desi, pijes da proslavis... A ako se nista ne desava, pijes da se nesto desi...
|
|
 |
|
 |
|
MiB
|
Poslato: Sre Dec 05, 2007 6:54 pm |
|
 |
| Site Admin |
 |
Pridružio se: Ned Avg 20, 2006 3:07 am Postovi: 7954 Lokacija: Nis
|
|
Sjajna grupa. Slusao sam Rundeka uzivo u Banovini pre par godina, tada je i svirao hitove ove grupe. Volim pesme Treci sve, Ula Ula, Ena, Bi mogo da mogu, Shein...
_________________ http://www.balkanrock.com"Without music, life would be a mistake." - Friedrich Nietzsche Ja nisam među 10 miliona ljudi koji su gledali finale "Zvezde Granda", ja sam među onih 200 koji su bili na Demo Battle Festu
|
|
 |
|
 |
|
Ludacka_Kosulja
|
Poslato: Sre Dec 05, 2007 6:59 pm |
|
 |
| Legendarni muzičar |
 |
Pridružio se: Pet Feb 02, 2007 3:54 pm Postovi: 1209
|
Ja sam jedno vreme bila kao opsednuta, slusala sam ga dva puta u Banovini, jednom u DV a jednom sam isla sama u Sava centar na Rundekov koncert.
A bogami, slusacu ga i u subotu uvece.... 
|
|
 |
|
 |
|
Maverick_Horse
|
Poslato: Sre Dec 05, 2007 10:51 pm |
|
 |
| Moderator |
 |
Pridružio se: Sub Sep 29, 2007 10:37 am Postovi: 2125 Lokacija: Nis
|
|
 |
|
 |
|
Otrovna
|
Poslato: Pet Jan 18, 2008 4:37 pm |
|
 |
| Legendarni muzičar |
 |
Pridružio se: Uto Okt 30, 2007 9:01 pm Postovi: 1560 Lokacija: NIS
|
|
Ah, deka-Rundek i Haustor... Sta drugo da kazem sem - lektira!
Uzalud pitas, Sejn, Bi mogo da mogu, Apokalipsa...
_________________ ...Dancing through the fire, just to catch a flame and feel real again...
|
|
 |
|
 |
|
ludak86
|
Poslato: Sre Jan 23, 2008 10:33 am |
|
 |
| Demo muzičar |
 |
Pridružio se: Pon Okt 15, 2007 7:00 pm Postovi: 58 Lokacija: nis
|
|
Kultni bend Zagrebackog novog talasa,sa fenomenalnim Rundekom na celu.
|
|
 |
|
 |
|
njunje
|
Poslato: Ned Jun 08, 2008 9:36 pm |
|
 |
| Moderator |
 |
Pridružio se: Sub Jun 07, 2008 6:28 pm Postovi: 675
|
|
oni su najmanju ruku bili posebni... a sta se rundeka tice mislim da je on dosa na svoje tek posli haustora
|
|
 |
|
 |
|
Gile
|
Poslato: Čet Sep 25, 2008 9:58 pm |
|
 |
| Svetska zvezda |
 |
Pridružio se: Sre Avg 20, 2008 6:47 pm Postovi: 692 Lokacija: Balkan
|
Sjajan bend koji je u ono vreme napravio bum pesmom "moja prva ljubav"!!! Rundek je radio pravu stvar, steta sto nisu na okupu.... 
_________________ Moj FACEBOOK profil - Nenad Cvetković Gile
|
|
 |
|
 |
|
mizzy
|
Poslato: Pet Sep 26, 2008 3:09 pm |
|
 |
| Muzičar početnik |
 |
Pridružio se: Sub Avg 02, 2008 9:18 pm Postovi: 18
|
|
xtra! stvarno ih volim, neverovatno za opushtajne...
_________________ kada bi vrata percepcije bila ochishcena choveku bi se sve ukazalo onako kako jeste... beskrajno...
|
|
 |
|
 |
|
Joyboy_in_rotterdam
|
Poslato: Pon Okt 06, 2008 2:21 am |
|
 |
| Muzičar početnik |
 |
Pridružio se: Pon Okt 06, 2008 1:37 am Postovi: 17
|
|
Obazavam ih. Volim Enu, uzalud pitas ko ide, noc u gradu... Stvarno ih obozavam.
_________________ Watsone, pogledaj ove zvezde i reci mi sta zakljucujes?
|
|
 |
|
 |
|
EnA
|
Poslato: Pon Okt 06, 2008 9:30 am |
|
 |
| Legendarni muzičar |
 |
Pridružio se: Pet Jan 04, 2008 6:24 pm Postovi: 2134 Lokacija: noc i dan
|
Vole me ljudi....hehe....lepa im je pesma Ena 
_________________ I am wild child,come and love me.....I WANT YOU!!!!
|
|
 |
|
 |
|
LA woman
|
Poslato: Ned Okt 19, 2008 4:32 pm |
|
 |
| Muzičar početnik |
 |
Pridružio se: Pon Okt 13, 2008 1:29 pm Postovi: 26 Lokacija: love street
|
Eee da, divan bend! I Haustor i Rundeka obozavam! Stvarno su divni. marko_pekic je napisao: omiljena mi je sal od svile... I meni isto, mada su mi maltene sve prirasle za srce... Od jutros mi ova u glavi: " Na biciklu vozim Nenu, ulice pune se rupama, prezivjelih nema druze, ulice pune su zrtava...Neobican dan, neobican dan..."Mada je za nas ovde vise ona Wannado 
_________________ Ja sam vasar. Eto sta! Ja sam trista cuda. Muzika sam. Guzva. Smeh. Vrteska. I luda. 
|
|
 |
|
 |
|
cheguevara
|
Poslato: Čet Okt 30, 2008 2:07 pm |
|
 |
| Muzičar početnik |
Pridružio se: Čet Okt 30, 2008 2:03 pm Postovi: 5
|
|
"Ena" je nenadjebiva.... SLušao sam Rundeka u "Zelenom Zvonu" u Zrenjaninu... ne mogu opisati kako je bilo dobro...
|
|
 |
|
 |
|
LA woman
|
Poslato: Čet Okt 30, 2008 7:39 pm |
|
 |
| Muzičar početnik |
 |
Pridružio se: Pon Okt 13, 2008 1:29 pm Postovi: 26 Lokacija: love street
|
|
@cheguevara, Da nisi mozda iz ZRa? (: ...ja jesam (:
Nego, procitla sam negde da je u najavi Rundekov koncert u BGu...
_________________ Ja sam vasar. Eto sta! Ja sam trista cuda. Muzika sam. Guzva. Smeh. Vrteska. I luda. 
|
|
 |
|
 |
|
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 0 gostiju |
| |
|
|
Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu
|
|
 |