|
U Moskvu sam stigao 2000-e godine i upravo prva grupa koja me je naterala da malo ozbiljnije počnem da pratim rusku rock scenu je grupa LENJINGRAD.Do tada sam shvatio,da je kvalitet svirke,čak i kod punk bendova na jako visokom nivou,višem i od same Engleske,ali mi je kod ruskih bendovao falio onaj rokerski imidž,sloboda izražavanja,a stalno postojala neka utegnutost i suzdržanost.Upravo Lenjingrad je poput Riblje Čorbe kod nas,napravio tu revoluciju slobodnog izražavanja,gde se gubi razlika između literarnog jezika i uličnog dijalekta.Čak i najveći konzervativci,koji su naravno grupu Lenjingrad doživljavali kao nešto iz pakla,vulgarno,potureno od strane Amerike i Evrope,na kraju su morali da plože oružje i njihovog lidera Sergeja Šnurova Šnura prinaju kao genijalnog stihotvorca,pevača i gitaristu. Grupa je forirana 1997-e godine u Sant-Peresburgu,a vokal je na početku bo Igor Vdovin.Vođe grupe je bio Leonid Fjodorov,gitarista,a jedini put su i nastupili 1998-e u Moskvi na legendarnoj Garbuški u tom sastavu. Njihov pri hit je bio "Ja ефл tebje ljublju",a vrlo brzo su izdali i samostalni album u samo 500 primeraka "Pulja" (Meta).Kasnije kada grupa dostiže vrhunsku počularnost,upravo taj albu se smatra raritetnim i dostiže na berzi antikviteta astronomsku cenu.
Штфжу,vrlo brzo nur preuzima sve u svoje ruke,forsira ska zvuk,a grupu počinju nazivati Slovenski The Clash.Inače,ikada nisu oskudevali sa brojem članova benda,prošlo ih je na stotine,a uglavnom se svi po nekada i vraćaju.Šnur je sam rekao da je omo "Narodno muzičko društvo " i da nije bitno kako se ko zove.važno je samo da je duh prijateljstva i drugarstva na prvom mestu i da je dobro zezanje. Godine 1999-e,potpisuju profesionalni ugovor sa Gala-Racords i izdaju prvi svoj zvanični album "Mat bez elektirčestva".SLobodan prevod bi bio "Jeb.. majke anplagt".Tada počinje njihova ja ko uspešna i lodna karijera. [flash(425,350)]http://www.youtube.com/v/5wxq9q5hfBg[/flash]
_________________ "Jel neko menja tu slamku?...Nemoj da mi se stoka zarazi." Zoran Radmilovic (Kralj Ibi)
|