Šta reći o čika Tomu Veitsu a ne promašiti temu...
Počinjem ovako jer je Tom Veits jedan od svestranijih umetnika. Pevač, tekstopisac, glumac, kompozitor i nadasve intrigantna ličnost!
Puno je pisano o njemu, pokušaću da ovde predstavim samo deo čarolije.
[center]

[/center]
Veits se rodio 7. decembra 1949. godine u Pomoni u Kaliforniji. Jednom prilikom reći će da ljubav prema muzici stekao slušajući meksičke balade na radiju dok je putovao kolima u Meksiko sa svojim ocem. Upravo je ta velika ljubav nagnala mladog Veitsa da nauči da svira klavir. Sam. Na klaviru nekog komšije.
Dok je još išao u školu svirao je u školskom R & B bendu. Bilo je to negde 60-ih godina prošlog veka.
Ipak, muzika 60-ih nije se dopadala Veitsu. Muzički stilovi koji će ga pokrenuti biće stilovi ranih 70-ih. Upravo tih godina, Tom je radio kao vratar u klubu
Heritage u San Dijegu. Bio je to klub u kome su nastupali muzičari raznovsnih muzičkih opredeljanja, između ostalih
Lord Bakli i
Bob Dilan. Slušajući njih, Veits je počeo da gradi svoj jednistveni stil, kombinujući pesme i monologe. Tokom dugih godina bavljenja muzikom, u Veitsovim pesmama smenjivaće se uticaji bluza, džeza, kantrija i roka. Što se tekstova pesama tiče, u njima ćemo vrlo lako prepoznati uzore kao što su
Rejmond Čendler i veliki
Čarls Bukovski.
Ono što je zasigurna najzanimljivija odlika Toma Veitsa je njegov glas.
Jedan kritičar opisaće ga ovako:
Kao da je utopljen u bačvu burbona, ostavljen u kući punoj dima nekoliko meseci, a zatim izveden napolje i pregažen automobilom!
Za one kojima je teško da zamisle kako sve to zvuči, reći ću da u nekim trenucima, dok slušam neku Veitsovu pesmu, imam utisak da slušam Luisa Armstronga, ali da moje mišljenje ne bi bilo sugestivno
evo uzorka, pa prosudite sami.
Sve u svemu, jedna ovakva kombinacija zvuka i teksta, nije prošla nezapaženo. U početku, Veitsovi nastupi otvarali su koncerte Frenka Zape i izvođača kao što su Čarli Rič i "Martha and the Vandellas". 1972. Veits će potpisati ugovor sa izdavačkom kućom Asylum Records, a 1973. na tržištu se našla njegova prva ploča "Closing Time". Zatim slede:
1974 The Heart of Saturday Night
1975 Nighthawks at the Diner
1976 Small Change
1977 Foreign Affairs
1978 Blue Valentine
1980 Heartattack and Vine
1982 One from the Heart
1983 Swordfishtrombones
1985 Rain Dogs
1987 Franks Wild Years
1988 Big Time
1992 Night on Earth
1993 The Black Rider
1999 Mule Variations
2002 Blood Money
2004 Real Gone
2006 Orphans: Brawlers, Bawlers & Bastards
Malo ih je...
Elem, ovaj čovek još je muzički aktivan.
Iza njega su 2 Gremi nagrade, nekoliko soundtrackova, VH-1 ga je proglasio za jednog od najuticajnijih muzičara svih vremena, a čak je i sam
Bob Dilan izjavio da je Tom Veits jedan od njegovih potajnih
heroja!
Lično, izdvojila bih i preporučila pesme kao što su
Blue Valentine, Alice,
Kentucky Avenue, 29 dollars...
Izvori:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tom_Waits
http://www.myspace.com/tomwaits