Registruj se    Prijavite se    Forum    Pretraga    FAQ

Index boarda » VOLIM MJUZU » OSTALI MUZICKI PRAVCI

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Tom Waits
 Post Poslato: Čet Maj 15, 2008 10:15 am 
Legendarni muzičar
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Okt 30, 2007 9:01 pm
Šta reći o čika Tomu Veitsu a ne promašiti temu...
Počinjem ovako jer je Tom Veits jedan od svestranijih umetnika. Pevač, tekstopisac, glumac, kompozitor i nadasve intrigantna ličnost!
Puno je pisano o njemu, pokušaću da ovde predstavim samo deo čarolije.
[center]Slika[/center]
Veits se rodio 7. decembra 1949. godine u Pomoni u Kaliforniji. Jednom prilikom reći će da ljubav prema muzici stekao slušajući meksičke balade na radiju dok je putovao kolima u Meksiko sa svojim ocem. Upravo je ta velika ljubav nagnala mladog Veitsa da nauči da svira klavir. Sam. Na klaviru nekog komšije.
Dok je još išao u školu svirao je u školskom R & B bendu. Bilo je to negde 60-ih godina prošlog veka.
Ipak, muzika 60-ih nije se dopadala Veitsu. Muzički stilovi koji će ga pokrenuti biće stilovi ranih 70-ih. Upravo tih godina, Tom je radio kao vratar u klubu Heritage u San Dijegu. Bio je to klub u kome su nastupali muzičari raznovsnih muzičkih opredeljanja, između ostalih Lord Bakli i Bob Dilan. Slušajući njih, Veits je počeo da gradi svoj jednistveni stil, kombinujući pesme i monologe. Tokom dugih godina bavljenja muzikom, u Veitsovim pesmama smenjivaće se uticaji bluza, džeza, kantrija i roka. Što se tekstova pesama tiče, u njima ćemo vrlo lako prepoznati uzore kao što su Rejmond Čendler i veliki Čarls Bukovski.
Ono što je zasigurna najzanimljivija odlika Toma Veitsa je njegov glas.
Jedan kritičar opisaće ga ovako:
Kao da je utopljen u bačvu burbona, ostavljen u kući punoj dima nekoliko meseci, a zatim izveden napolje i pregažen automobilom!
Za one kojima je teško da zamisle kako sve to zvuči, reći ću da u nekim trenucima, dok slušam neku Veitsovu pesmu, imam utisak da slušam Luisa Armstronga, ali da moje mišljenje ne bi bilo sugestivno evo uzorka, pa prosudite sami.
Sve u svemu, jedna ovakva kombinacija zvuka i teksta, nije prošla nezapaženo. U početku, Veitsovi nastupi otvarali su koncerte Frenka Zape i izvođača kao što su Čarli Rič i "Martha and the Vandellas". 1972. Veits će potpisati ugovor sa izdavačkom kućom Asylum Records, a 1973. na tržištu se našla njegova prva ploča "Closing Time". Zatim slede:

1974 The Heart of Saturday Night
1975 Nighthawks at the Diner
1976 Small Change
1977 Foreign Affairs
1978 Blue Valentine
1980 Heartattack and Vine
1982 One from the Heart
1983 Swordfishtrombones
1985 Rain Dogs
1987 Franks Wild Years
1988 Big Time
1992 Night on Earth
1993 The Black Rider
1999 Mule Variations
2002 Blood Money
2004 Real Gone
2006 Orphans: Brawlers, Bawlers & Bastards

Malo ih je... :XD
Elem, ovaj čovek još je muzički aktivan.
Iza njega su 2 Gremi nagrade, nekoliko soundtrackova, VH-1 ga je proglasio za jednog od najuticajnijih muzičara svih vremena, a čak je i sam Bob Dilan izjavio da je Tom Veits jedan od njegovih potajnih heroja!

Lično, izdvojila bih i preporučila pesme kao što su Blue Valentine, Alice, Kentucky Avenue, 29 dollars...

Izvori:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tom_Waits
http://www.myspace.com/tomwaits

Vrh 

Tema posta: tom waits
 Post Poslato: Pet Maj 16, 2008 10:06 am 
Studijski muzičar

Pridružio se: Čet Nov 29, 2007 8:34 pm
Znam samo Yesterday Is Here i mnogo mi se svidja ta pesma.Ima lep tekst.

Vrh 

Tema posta: Re: Tom Waits
 Post Poslato: Uto Nov 18, 2008 2:38 pm 
Studijski muzičar
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Nov 18, 2008 12:58 pm
jedan od poslednjih velikih zivih umetnika. jedinstveni glas koji zvuci kao da je nakon ispusenog boksa malbora otiso da se kupa u bure burbona.
LEGENDA

http://bycmanin.mojblog.rs/

Slika

http://www.facebook.com/profile.php?ref ... 1143513324

Vrh 

Post Poslato: Ned Maj 31, 2009 9:12 am 
Klupski muzičar
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Apr 10, 2007 2:45 pm
imam sve njegove albume i mogu da kazem to je to najalternativniji tekstopisac na svetu, a i pojedini albumi su pravi experimenti u muzici

najvishe volim stvar make it rain

" thay sharpin nifes on my mistakes.....u got to make it rain"

neka moja analiza te pesme je kako on tera Boga da pusti jos jedan potop, mozda ne govori o tome, ali ja volim da imam svoj pogled na pesme :)

Scarlet Dust on MySpace

Scarlet Dust on Facebook

Vrh 

Post Poslato: Uto Jul 21, 2009 1:28 pm 
Muzičar početnik

Pridružio se: Čet Jul 16, 2009 11:33 am
ma čovik je bog bog bog bog i bog... strašna muzika, strašna atmosfera, strašan frontmen i genijalni tekstovi... perfekcija

Vrh 

Post Poslato: Uto Apr 06, 2010 3:35 pm 
Muzičar početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Mar 20, 2010 11:20 am
Sta reci, osim da mu se divim. Ta atmosfera u njegovim pesmama je ocaravajuca. ^^

Vrh 

Post Poslato: Pet Jan 14, 2011 11:09 pm 
Muzičar početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Jan 01, 2011 9:55 pm
Waits je jedan od najboljih primjera tzv glazbenog snobizma.... postao je dovoljno popularan da je jako cool reci ne samo da slusas doticnog nego da ste sto vise srodne duse i ti razumijes njegovu bol i patnju (slican fazon se godinama desava recimo i sa Doorsima, gdje i svaka konkretna mjesna zajednica mora imati svoju verziju pijanog Morrisona).
E sad, Waits je pronasao zlatni rudnik jer godinama pjeva o toplom pivu i 'ladnim zenama, o skupom alkoholu i jeftinim sobama sa cim se poistovjete svi moguci imbecili koji su ono famozne ljeto izmedju srednje skole i fakulteta ili nekog jako podplacenog posla pili kao da nema sutra i prespavali par veceri na klupi zbog cega ih ponosni roditelji i dalje ubjedjuju da ce ih 'sve to stici' ali oni buntovnici kakvi jesu samo odmahnu rukom na to!
Jedino iritantnije od ovoga su famozne 'e od kada ja njega/njih slusam' (vjecna TOOL rasprava) koje iniciraju tr00 fanovi.
Tako da ne treba slusati Waitsa zato sto je 'melodramaticno sjeban lik', nemoj slusati na silu, ne da se iz nekog razloga hvalis, slusaj covjeka zato sto je jebeni genije i zato sto u moru masproduktivnog mediokriteta ovakve stvari su vrednije nego ikada
Tom Waits for no one

Vrh 

Post Poslato: Uto Feb 01, 2011 12:10 pm 
Senator
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Apr 23, 2008 10:43 am
Bravo, xarabas, objasnio si.

Vrh 

Post Poslato: Ned Apr 01, 2012 2:11 pm 
Muzičar početnik

Pridružio se: Pet Feb 17, 2012 1:06 pm
Jedan od 5 najboljih singer songwritera :)

Vrh 

Post Poslato: Čet Maj 10, 2012 1:09 pm 
Muzičar početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Apr 03, 2010 11:36 am
Za njena saznadoh preko Džarmuša, mislim, nek se javi ko nije :D ali me je prva pesma privukla Jockey full of bourbon, i ostalo je istorija :lol: ... Mada, ima dosta albuma, i dosta je tu dobrih pesama, prosto nisam znala odakle da krenem...

Jednom sam onda, sasvim slučajno pronašla knjigu sa prevodima njegovih pesama na srpski, ima tu oko 40 pesama, povadila sam te pesme pa to slušam kad me "mrzi" da biram neki album...

Nego, jel neko čuo kako zvuči tribjut Vejtsa, naši neki ljudi? :walkman:

Vrh 

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Index boarda » VOLIM MJUZU » OSTALI MUZICKI PRAVCI