Registruj se    Prijavite se    Forum    Pretraga    FAQ

Index boarda » KUTAK ZA MUZICARE » MUZICKA OPREMA

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Mala pomoc?!!
 Post Poslato: Sre Dec 30, 2009 5:23 pm 
Demo muzičar

Pridružio se: Pon Dec 28, 2009 7:55 pm
Kada gitaru ukljucim u pojacalo, kada dodrinem zice cuje se jedan zvuk (normalni shum), kada pustim zice dok je pojacan kao da malo vise shushti ili malo vise bruji, da li je to do pojacala, kablova ili gitare tj magneta? Pozz
Inace kablove sam danas kupio jer takodje dok sam dodirivao zice, cuo se pucketajuci zvuk.
Inace imam Fender frontman 15r pojacalo, a posto sam ga uzeo skoro, ovo pitam iz razloga da bih iskljucio mogucnost da je do pojacala. Hvala

Vrh 

Tema posta: Re: Mala pomoc?!!
 Post Poslato: Sre Dec 30, 2009 5:51 pm 
Legendarni muzičar
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Apr 04, 2007 11:55 pm
Ako se sve čuje dobro dok držiš žice onda ti je loše uzemljenje

Neka moja piskaranja http://ja-pisem-poslednji.blogspot.com/

Vrh 

Post Poslato: Sre Dec 30, 2009 6:16 pm 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: Ned Okt 21, 2007 10:49 pm
1. NE ukljucuj pojacalo u strujnu uticnicu ako nema uzemljenje! Da se ne bi prikocio malo!

2. Normalno je da svaka gitara vise zuji kad se puste zice jer preko tebe dobija kontakt sa zemljom i tad je "uzemljena"

3. Zujanje se drasticno oseca na "singlovima" na gitari, na distorzijama ili na drive kanalu na pojacalu pogotovo ako je gain pojacan

4. Zavisi od proizvodnje gitare jer kineske i slicne azijske firme stavljaju losije zice za povezivanje kontakata izmedju potenciometara i izlaza na gitari i losije i ne toliko kvalitetne zice i namotaje na magnetima!
(pa posle mnogi pitaju sta fali gitarama tog porekla i u ceni do 200e)

http://www.myspace.com/nesaminic

Vrh 

Post Poslato: Sre Dec 30, 2009 7:34 pm 
Legendarni muzičar
Korisnikov avatar

minke je napisao:
1. NE ukljucuj pojacalo u strujnu uticnicu ako nema uzemljenje! Da se ne bi prikocio malo!

Čini mi se da ovo ne važi za pojačala mladja od 15-20 godina, valjda su počeli da prave pojačala na kojima ne može da te zvekne struja od kad su osamdesetih gitaristi stalno počeli da gore k'o licne

Vrh 

Post Poslato: Sre Dec 30, 2009 8:39 pm 
Demo muzičar

Hvala za odgovor! Samo sam hteo da iskljucim mogucnost da je do pojacala, pa cu onda da trazim resenje?

Vrh 

Post Poslato: Sre Dec 30, 2009 11:37 pm 
Moderator
Korisnikov avatar

aivazovsky je napisao:
Hvala za odgovor! Samo sam hteo da iskljucim mogucnost da je do pojacala, pa cu onda da trazim resenje?

Nisi napisao koju gitaru imas i efekte ili pedale koje koristis! Mozda bi mogli i lakse da resimo problem

Vrh 

Post Poslato: Čet Dec 31, 2009 2:27 am 
Demo muzičar

Ovako imam kopiju les paul, pedlau ne koristim, ali ovako bio sam do druga da izmerim napon praznog hoda i saznao da napon praznog hoda ima pojacalo od 3v (taj shum), koje se, ispravite me ako gresim, uzemlji priliskom ukljucivanja u gitaru, mada uglavnom se ne menja, dal je lose uzemljenje u gitari ne znam, ali pitam dal je normalno da fenderovo pojacalo ima napon praznog hoda od 3v, i da li je to uopste normalno za pojacalo?? Jer kada izvuchem jack i gitare a ostane drugi kraj u pojacalu i dalje ima shum. Drug mi rece da je resenje da uzmem jednu zicu i spojim sa radijatorom, istina tada prestaje shum, ali ako je do pojacala, zamenicu ga, ali mi je glupo da se blamiram da menjam nesto ako je na svim pojacalima isto, barem fenderovim, sto se tice napona praznog hoda? Sta da radim?? Inace imam fender frontman 15r.

Vrh 

Post Poslato: Čet Dec 31, 2009 11:07 am 
Legendarni muzičar
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Jul 22, 2008 1:20 am
O kakvom naponu praznog hoda ti prichas?!

Kao sto ti rekao Minke gore obezbedi bolje uzemnjenje na gitari, verujem da fenderovo pojachalo bas ima odradjeno uzemljenje i kabl na kraju gde se bode u pojachalo dodje malo kockast ima tri prikljuchka na pojachalu sto bi trebalo da znachi da ima uzemljenje!

Kao sto ti je rekao takvo pojachalo ukljuchuj u utichnicu gde ima uzemljenja i ne bi trebalo da ima problema!

Ne razumem kakav napon spominjes?!

Vrh 

Post Poslato: Čet Dec 31, 2009 12:37 pm 
Demo muzičar

Napon tj. shum koji se javlja kada se ukljuci pojacalo i stavi se kabl u nju i kada se pojaca, znaci bez ukljucivanja u gitaru. Tu je izmeren napon tj. shum koji pravi od 3 volta. Kada ukljucim gitaru jedino mogu da smirim shum ili dok drzim zice sve vreme na gitari i da ne pustam ili da napravim malu zicu koju cu da spojim sa radijatorom na primer i pojacalom, da mu dam vece uzemljenje. Isao sam na dosta mesta, dosta prikljucka za struju, uglavnom je isto. Pa me interesuje d ali je normalno da ima shum pojacalo toliki. Ok moda je do gitare, pretpostavljam, ali ima toliko sitnica da ja vise ne znam do cega je?! Sta da radim? Stvarno me je blam da idem u prodavnicu i kazem jel mogu da izmerim i druga pojacal ovog modela, mislim voltazu. Pa me interesuje dal je normalno da pojacalo ima toliku voltazu u praznom hodu tj. kada se ukljuci i pojacal volume i stavi kabl u njega, a sa druge strane kabl je slobodan. Ne znam kako da obezbedim bolje uzemljenje na gitari? Da li znate?

Vrh 

Post Poslato: Čet Dec 31, 2009 12:51 pm 
Legendarni muzičar
Korisnikov avatar

Ono kako te ja shvatam jeste da si stavio jedan kabl u pojachalo a drugi kraj je slobodan (nisi ga ukljuchio u gitaru) a pritom si ukljuchio pojachalo i kako ga pojachavas povecava ti se shum!Ako pipnes vruc kraj na bananici ima da ti napravi brum!Inache na njemu izmedju kraja plus i minus ne bi trebao da ima napon!Ne razumem sta si merio i sta pokusavas da kazesh!

Normalna pojava je da ima neki shum kad odvojish ruke od gitare!I normalna stvar je da kad pojachas pojachalo do daske ima jachi shum,kao i kad mu ukljuchis overdrive!Mislim da to pojachalo ima!

Ja probao da izmerim napon!Nikakav napon nisam izmerio?!

Vrh 

Post Poslato: Čet Dec 31, 2009 1:17 pm 
Demo muzičar

Pa nisam ja merio, nisam strucnjak neki, e sad izvinite ako gresim, ali drug koji je merio pojacalo ima znaci napon od 3v, znaci bez ukljucivanja u gitaru drugim krajem kablija, samo ukljuceno pojacalo, sa kablijem unutra, inace ta 3v se smanje tj anuliraju tek kada pipnem gitaru i radijator u isto vreme, merili smo. I onda nema nikakav shum.

Puff!! Sve ovo pitam iz razloga da vidim dal je normalno to za pojacalo.
I kako uopste moze da se napravi bolje uzemljenje na gitari?

Vrh 

Post Poslato: Čet Dec 31, 2009 4:06 pm 
Legendarni muzičar
Korisnikov avatar

Ni meni nije jasno kakav je taj napon praznog hoda, prvi put čujem za to, ajde raspitaj se šta je tačno mereno i gde. Ako zabodeš samo kabli bez gitare onda se kabli ponaša kao antena i skuplja signale iz okoline pa ako pojačaš ton najverovatnije će da se čuje šum od 50Hz kao kad pridješ pored trafo stanice, dalekovoda ili aparata za varenje, to su ti smetnje od žica za struju u zidu i to je normalno ali ne bi trebalo da bude mnogo glasno na dobrom pojačalu. Postoji mogućnost da imaš kvar na napajanju pojačala, najverovatnije se nešto desilo sa kondenzatorom za peglanje napona. Odnesi gitaru i pojačalo kod nekog ko ima ispravnu gitaru i pojačalo pa poveži tvoju gitaru na njegovo pojačalo i njegovu gitaru na tvoje pojačalo pa vidi šta je odgovorno za smetnje, nema da omane

Vrh 

Post Poslato: Čet Dec 31, 2009 4:13 pm 
Legendarni muzičar
Korisnikov avatar

Prazan hod postoji kod motora i transformatora!Kod gitarskog pojchala nemas svrhu raditi to a kamoli uspeti da izmerish neki napon na bananici!>?:!?!

Vrh 

Post Poslato: Pet Jan 01, 2010 3:43 am 
Moderator
Korisnikov avatar

Sherif Gile je napisao:
Ni meni nije jasno kakav je taj napon praznog hoda, prvi put čujem za to, ajde raspitaj se šta je tačno mereno i gde. Ako zabodeš samo kabli bez gitare onda se kabli ponaša kao antena i skuplja signale iz okoline pa ako pojačaš ton najverovatnije će da se čuje šum od 50Hz kao kad pridješ pored trafo stanice, dalekovoda ili aparata za varenje, to su ti smetnje od žica za struju u zidu i to je normalno ali ne bi trebalo da bude mnogo glasno na dobrom pojačalu. Postoji mogućnost da imaš kvar na napajanju pojačala, najverovatnije se nešto desilo sa kondenzatorom za peglanje napona. Odnesi gitaru i pojačalo kod nekog ko ima ispravnu gitaru i pojačalo pa poveži tvoju gitaru na njegovo pojačalo i njegovu gitaru na tvoje pojačalo pa vidi šta je odgovorno za smetnje, nema da omane

+1

1. Ta kineska frontmen serija pojacala hoce da zuje i ako se nalaze pored ukljucenog TV-a ili kompjutera. Pogasi sve uredjaje pa probaj.

2. Kakav si ti to pronalazac da kabli ne ukljucis u gitaru nego trazis sum s otvorenim kablom?
Najbolje je pozvati nekog ko svira duze vreme ili ima vec slicno pojacalo da ti da misljenje ili ako nemas koga proveri sam na sledeci nacin:
Ako zuji ili susti kada na tom otvorenom kablu rukom drzis masu tj. siri deo bananice a vrh ti je slobodan, onda na tom pojacalu nema uzemljenja ili ti uticnica nije dobra!
U tom slucaju promeni strujni kabli za napajanje pojacala ili proveri u drugim uticnicama. Ako se isto desava i dalje - menjaj pojacalo!

Vrh 

Post Poslato: Pet Jan 01, 2010 8:46 pm 
Demo muzičar

Ne znam stvarno, cini mi se da je napon merio stavljajuci onaj merac, tj. krajeve na ulaz jack-a. Izvinite ako gresim, nisam strucnjak za to, ali koliko sam ja proverio na drugoj gitari koju sam opravio bas zbog ove prilike, poluakusticnoj, nema zujanja ni shuma, znaci verovatno je do gitare, tj. slabo uzemljenje na njoj, videcu kada prodju praznici da uzmem ibanez od druga pa da budem 100 posto siguran. Ako nesto opet ne valaj kontaktiram vas. Hvala!
Inace ako je do gitare, jel zna neko dok ne nabavim novu kako moze da se pojaca uzemljenje na gitari? Hvala vam

Vrh 

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Index boarda » KUTAK ZA MUZICARE » MUZICKA OPREMA